Friday, July 29, 2011

DENTAL BRACES - Pengalaman saya

Hello guys...

first of all sorry entry untuk hadiah anniversary tuh tak leh nak upload lagi kes mcm biasa lah kan, kabel hp tak jumpa..so then tak leh nak upload gambo..btw tak pernah missed original gambor lagi kan..ahaks

okes...ari ni mau cite kes dental braces ni..den raso ramai kot yg dah baco status den pasal den nak pakai braces ni...gila kan..saje nak inform seme orang..atleast ada sape yg pernah pakai tuh boleh la share story mory ngan den kan..ahaks..

actly dari sekolah menengah lagi nak pakai benda alah ni, time sekolah dapat free tak mau pg kes takut ngan doktor gigi..den raso ramai kot time sekolah dulu yg takut ngan dentis kan..ahaks..sama lah ngan den..siap nyorok bawah kusi lg..tiap kali dentis dtg datg dari sekolah rendah sampai menengah mesti tiap2 tahun kene tahan ngan dentis..tak pernah lepas la..kene cabut la, tampal la, cuci la..mcm2...suh pakai braces mang tetiap tahun la depa duk suh..siap nak inform mak bapak aku lg..ada aku heran..idok la kan..bg surat siap simpan dalam beg sekolah je...hahahha

then time diploma, memang plan nak pasang lagi...duk ulang alik g klinik gigi kat paka nuh semata2 nak buat braces ni..yelah..dah nak masuk keje kan..rasa perlulah gigi yg cantik..then pg segala procedure weh...x ray, molds, cuci n bermacam procedures seme dah buat, by the time nak pasang..den cabut lagi,...TAKUTTTTTTTTTTTTTT....klinik call almost everyday ckp pasal appoinment n nak pasang braces tu..seme dah tempah weh.....tinggal nak pasang jer lagi...tak mau g...den tukar no tepon terus...semata2 tak mau pakai braces....memang haru betl lah kan.............................hope klinik tak saman den sudahla kan..ahaks..

then tetiba plak tahun semangat membara nak pakai braces tuh datang semula....hope kali nih memang tak lari lagi...cerita kat doc pengalaman yg lalu..dia just cakap ' senang je, u nak buat ke tak nak buat ke terpulang, u balik rumah u duduk depan cermin u telek gigi u puas2..u rasa cantik ke tak?" mang psycho giler la ayat doc tu kan,,rasa mcm nak lepuk pun ada..then...pikir balik..kali ni memang kene proceed la..kalo tak biler lagi ye dok...skg still 20 an gusi lembut lg...

okes kengkawan..panjang lebar plak entry kali ni, mcleen memang marah ngan den kalo entry panjang2 nih..dia maleh nak baca..ahaks...

okes..next entry kite cerita lagi pasal kos n pengalaman setakat yg ado..

okes guys...

layan gambor bakal gigi den tak lamo lg..

pic from google

erk.....sakit dok yer nanti...takutnyerrrrrrrrrr

ok guys..thanks for reading ya!

2 comments:

oren said...

hye... :)

boleh tau tak... akak pakai braces kat klinik mane???

Shikin said...

hai oren.....akak buat kat klinik al-haj bangi...cost pun tak mahal sgt mcm kat klinik lain n doc pun baik sgt dik...try lah..heheh

me and my love

me and my love
love forever